Hitta rätt storlek

I en värld där mat påverkar vårt dagliga liv äter vi allt oftare än vad våra farföräldrar gjorde. Eftersom vi visuellt är vana vid stora portioner har många av oss problem med att servera lagom storlek på portionerna. Det slutar NU. Läs vidare för att ta reda på hur de rekommenderade serveringsstorlekarna faktiskt ser ut och lär dig justera dina matvanor.

image

1. Spannmål och stärkelsegrönsaker

För korn och stärkelsegrönsaker är en stor handfull mer än riklig. Detta ger dig ca. 200 kalorier, så det rekommenderade intaget motsvarar 1-2 portioner / dag.

När det gäller kornen, undvik bearbetade sorter - använd om möjligt fullkorn istället. Dessa inkluderar mat som bulgur, brunt ris, quinoa och ingredienser som fullkorns- eller bovetemjöl i bröd och pannkakor.

Några av de mest populära stärkelsegrönsakerna är majs, ärtor, bönor, linser och potatis - och eftersom vi särskilt älskar dessa bör vi vara extra noga med att inte äta dem för ofta och för mycket.

image

Portionsstorlek: en handfull

Rekommendation: 1–2 Portioner / Dag

2. Ej stärkelsegrönsaker

Från broccoli, blomkål och sparris till paprika, svamp, tomater, lök och lövgrönsaker, de icke-stärkelsegrönsaker innehåller ett högt näringsvärde och har låga kalorier. Perfekt för en lätt måltid! En portion bör vara storleken på en knytnäve (eller två knytnävar för bladgrönsaker), vilket ger ca. 20 till 40 kalorier, och ännu mindre för bladgrönsaker.

image

Portionsstorlek: En näve

Rekommendation: minst 4 Portioner / Dag

3. Kött, fisk och tofu

En portion av proteinrika livsmedel som vit fisk, kött och/eller tofu bör inte vara större än din handflata. Detta ger ca. 120 till 250 kalorier så att du kan njuta av 2 till 4 portioner om dagen.

image

Portionsstorlek: En handflata

Rekommendation: 2–4 Portioner / Dag

4. Frön, nötter och torkad frukt

Frön, nötter och torkad frukt kan utgöra en stor del av det rekommenderade dagliga näringsintaget om de konsumeras med det i åtanke. De har dock ett högt kaloriinnehåll, så överdriv inte mängden. En del består av 1-2 msk, vilket är cirka 90-140 kalorier. När det gäller olja och smör bör du inte överstiga mer än 1 tesked per. del.

image

Portionsstorlek:

Torkad frukt, frön och nötter: 1–2 msk

Olja och smör: 1 tsk

Rekommendation: 1–2 Portioner / Dag

5. Färsk frukt

Färsk frukt är rik på flera viktiga näringsämnen och har många hälsofördelar. Eftersom de är rika på fiber och vatten, men ändå relativt låga i kalorier, kan de också vara din perfekta allierade mot viktminskning. En portion frukt bör vara storleken på en knytnäve, vilket motsvarar ca. 80-105 kalorier. Det rekommenderade intaget är cirka 3-5 portioner om dagen.

image

Portionsstorlek: En knytnäve

Rekommendation: 3–5 Portioner / Dag

6. Mjölkprodukter

När det gäller mejeriprodukter ska en portion inte överstiga en näve eller 2 dl. Som en naturlig källa till probiotika kan kefir eller yoghurt vara ett användbart komplement till din kost. Om du hellre vill undvika mjölk helt, oroa dig inte, du kan också hitta dem som växtbaserade källor.

image

Portionsstorlek: En näve eller 2 dl

Rekommendation: 1–2 Portioner / Dag

Försök att komma ihåg dessa riktlinjer nästa gång du äter middag eller kvällsmat. För när du gör det blir det mycket lättare att kontrollera dina portioner. För att göra det ännu enklare för dig, prova att äta från mindre tallrikar - forskning har visat att det här enkla tricket är mycket effektivt - och gör det enklare att fördela dina måltider under hela dagen ...

7. Hungerblock EXTREME

Om du har svårt att vänja dig vid mindre portioner, prova vår naturliga aptitdämpande HungerBlock EXTREME, eftersom den reglerar och hämmar aptiten och därmed förhindrar onödiga behov!

Produkter för dig