Så inkluderar du familjen i din hälsosamma kostplan
Mammor som försöker gå ner i vikt slits ofta mellan att laga hälsosam mat och samtidigt tillgodose familjens alla önskemål. Dragkampen mellan de personliga viktmålen och önskan om att göra alla mätta och nöjda är något som de flesta av oss har upplevt någon gång.
För att hjälpa dig att nå dina viktmål och samtidigt bjuda familjen på välsmakande och näringsrika rätter har vi satt ihop en lista med användbara tips som gör det enkelt att planera och tillaga hälsosamma måltider!
Anledningen till att du misslyckas med att äta hälsosamt
Att äta hälsosamt när man försöker gå ner i vikt är svårt nog i sig. Men när man dessutom måste sätta mat på bordet åt sin familj, ta hänsyn till familjens livsmedelsbudget och försöka undvika matsvinn... Ja, då kan det verkligen vara en överväldigande uppgift.
För stressade mammor kan bekvämligheten med hämtmat och färdiglagade rätter vara svår att motstå. Dessutom är man ofta benägen att låta barnens preferenser avgöra vad som hamnar på tallriken, särskilt om de är kräsna.
Du vet säkert hur det kan vara – ditt barn går igenom en fas där det inte vill äta något annat än köttbullar och makaroner, och det är mycket lättare att bara haka på, istället för att behöva laga något helt annat bara till dig.
Föräldraskapet ger så mycket glädje, men vi vet alla hur svårt det kan vara att hitta tid för sig själv. När man äntligen får en stunds lugn och ro blir det lätt till en vana att man stoppar i sig något snabbt, men inte särskilt hälsosamt, eller att man passar på att unna sig något gott lite för sent på kvällen, efter att man nattat barnen.
Det är helt förståeligt att vanor som dessa, som ofta är ett resultat av multitasking på superhjältenivå, kan påverka vikten. Och det är tyvärr inte allt!
Därför har mammor extra svårt att gå ner i vikt
En hektisk vardag och ständigt tidsbrist är kopplade till två stora hinder som du riskerar att stöta på när du försöker gå ner i vikt. Det första är stress. När man är stressad, vilket föräldrar ofta är, frisätter kroppen kortisol, ett hormon som inte bara ökar aptiten utan dessutom är ansvarigt för fettlagring runt magen. Studier visar även att ökad stress kan hämma kaloriförbränningen!
Ett annat problem som de flesta mammor känner väl till är sömnbrist. Om du inte får tillräckligt med vila under natten kan det få förödande konsekvenser för de hormoner som talar om för kroppen när du är hungrig och när du är mätt. Att inte kunna kontrollera aptiten kan vara ett stort problem när man försöker gå ner i vikt.
Kalorierna som man får i sig från ohälsosamma måltider blir snabbt för många, och i kombination med andra faktorer kan de göra det otroligt svårt att gå ner i vikt. Måltidsplanering kan hjälpa dig att slippa oroa dig för vad familjens nästa måltid ska bestå av, så att du kan fokusera på annat och samtidigt njuta av att göra något bra för dig själv!
9 tips för sund och viktvänlig familjemat
Här kommer nio praktiska tips som kan hjälpa dig att inkludera familjen i din hälsosamma kostplan och hålla dig till den trots en hektisk vardag!
1. Pepp och prepp
Att förbereda eller "preppa" ingredienser och hela måltider i förväg gör det lättare att undvika onyttiga snabblösningar när man har bråttom. Försök att göra upp en måltidsplan med balanserade måltider och hälsosamma snacks för en hel vecka. Det kommer att göra det lättare att hålla sig till inköpslistan, så att du slipper gå till affären lika ofta. Det är dessutom kostnadseffektivt och hjälper även till att minska matsvinnet.
2. Balans på tallriken
När du planerar dina måltider bör du tänka på att skapa en färgglad tallrik med mycket grönsaker, frukt, proteiner, spannmål och mejeriprodukter, så att hela familjen får i sig alla nödvändiga näringsämnen. Om du har svårt att få dina barn att äta grönsaker kan du välja grönsaker som du redan vet att de tycker om, eller servera dem med en dipp de gillar. Om ingenting annat fungerar kan du testa att "gömma" grönsakerna i andra rätter som de redan älskar – att mixa dem och servera dem som krämiga soppor är också en beprövad metod.
3. Smarta val
Att byta ut sina vanliga produkter mot snarlika men mer hälsosamma alternativ kan göra stor skillnad, och är ett utmärkt sätt att minska på kolhydrater, socker, salt och fett. Gör mos på sötpotatis istället för vanlig potatis, använd avokadoolja istället för vanlig vegetabilisk olja, byt till fullkornsbröd och fullkornspasta och välj fettsnåla alternativ i mejeridisken. På så sätt kan du lugnt fortsätta att laga familjens favoriträtter, bara i mer hälsosamma versioner. Ofta utan att de ens märker det!
4. Satsa på storkok
Att göra storkok kan vara en enorm tillgång under särskilt hektiska veckor, eftersom man slipper stressen över att behöva hitta på och tillaga nya hälsosamma måltider dag efter dag. En hel del mat smakar till och med bättre när man lagar större satser (tänk grytor), och de flesta livsmedel går bra att förvara i kylen i 3-4 dagar och i frysen i upp till 3 månader!
5. Smaken är allt
Hälsosam mat har en tendens att uppfattas som tråkig. Men man kan alltid lyfta måltiderna med hemlagade smaksättare som yoghurtdipper eller färska örter och kryddor som mynta, basilika, oregano och kanel. Det förhöjer inte bara smaken utan ger ofta maten ytterligare näringsmässiga fördelar. Visste du till exempel att kummin inte bara är perfekt för att ge smak åt grytor och chilirätter? Det är dessutom en mycket rik källa till järn och bidrar till sund matsmältning! Och rosmarin, som passar perfekt till rostad potatis, är fullt av antioxidanter och hjälper till att skydda immunförsvaret!
6. Nyttiga mellanmål
En fruktskål på en väl valt plats i köket eller en låda med näringsrika snacks kan göra hela skillnaden. Förbered frukttallrikar med frukt i lagom munsbutar som mellanmål till dina barn – och passa på att äta lite själv när du ändå håller på! Försök att inte ha läsk och godis hemma och ersätt dem med nyttigare alternativ. Du behöver inte förbjuda socker i hemmet helt och hållet, men det bör inte vara förstahandsvalet.
7. Samarbete är nyckeln till framgång
Ta hjälp av din partner eller dina barn, särskilt om de är lite äldre. Delegera uppgifter, från matlagning till andra sysslor, för att minska pressen på dig själv. Du kanske tror att det går snabbare om du sköter allting själv i köket, men det är sällan hållbart i det långa loppet. Att engagera barnen i matlagningsprocessen kan vara både lärorikt och roligt – och om de är delaktiga kommer de sannolikt att vara mer motiverade att äta maten som ni har lagat tillsammans.
8. Tänk balans
Att övertyga familjen om att äta nyttigt utan att få unna sig något gott då och då är ett omöjligt uppdrag. Så avboka inte fredagsmyset riktigt ännu! Dieter som är alltför restriktiva är mycket svårare att hålla sig till, och att ta en paus någon gång ibland kommer att främja dina framsteg på lång sikt. Dessutom är livet – och maten – till för att njutas av, och det är viktigt för barnen att lära sig.
Minimera effekten av dina fuskdagar med ett effektivt kosttillskott
Goda matvanor och motion är avgörande för att du ska nå dina viktmål, men det finns något mer som kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår när du väljer att unna dig en favoriträtt med mycket kolhydrater – eller när en pizzakväll med familjen står på programmet: CarbBlock XXL!
CarbBlock XXL – njut av din favoritmat utan skuldkänslor!
Livet är för kort för att behöva känna skuldkänslor om man unnar sig något extra gott då och då! CarbBlock XXL hjälper till att minimera hur stor effekt dina fuskmåltider får på din vikt.
Den innehåller två vetenskapligt belagda ingredienser som blockerar kolhydrater: extrakt av brunalger och druvkärnor. Tillsammans bidrar de till att blockera hälften av kalorierna från kolhydrater och fett som du får i dig via maten, så att du kan äta samma portioner, men med betydligt färre kalorier. Det hjälper dig att forma midja, höfter och lår och hålla energin uppe, trots att du skär ner på kalorierna.
Köp CarbBlock XXL idag och till tidsbegränsat specialpris!
Produkter för dig
Annat som kan intressera dig