3 skäl till varför vitamin D är viktigt vid viktnedgång

Antagligen så har du hört att Vitamin D gör underverk för vårt immunsystem. Men något som brukar förvåna många är att solskensvitaminet också är superviktigt för att lyckas gå ned i vikt. Läs vidare för att lära dig de 3 anledningarna till varför vitamin D i din diet kan hjälpa dig att äntligen bli av med de där extra kilona.

image

Forskning pekar mot att ett tillräckligt intag av vitamin D kan boosta viktnedgången. Ändå har nästan 50% av världens befolkning låga nivåer av vitamin D. Hur är det ens möjligt, kanske du frågar? Det är vanligtvis en kombination av faktorer, men den mest förvånande är kanske övervikt.

Övervikt, en förvånande riskfaktor till brist på vitamin D 

Forskning pekar mot att vitamin D halterna hos överviktiga är för låga. Det är av anledningen att vitamin D är fettlösligt, och ju mer fettceller du har, desto mer vitamin D behövs levereras till dem för att var och en av cellerna får tillräckligt mycket för att kunna fungera som de ska. Det låter väl vettigt, eller hur? Men övervikt är inte den enda riskfaktorn för brist på vitamin D.

Andra orsaker för bristande vitamin D inkluderar:

 • Alldeles för lite exponering av solljus,
 • att bo långt från ekvatorn (breddgrader över 37° norr och under 37° söder om den),
 • mörkare hudton (melaniner fungerar som ett naturligt solskydd),
 • solskyddskrämer,
 • lågt vitamin D intag från mat (dieter med låga halter av fett och väldigt lite eller ingen fisk alls),
 • ålder (speciellt om du närmar dig 60).
  .

Forskning visar: högre halter av vitamin D kan boosta viktnedgången

Men hur fungerar det, på riktigt? Lång historia kort, vitamin D stöttar din viktnedgång på 3 olika nivåer:

1.      Det hjälper till att reducera kroppsfett och hämmar aptiten

Bortsett från att direkt minska bildandet av nya fettceller och förhindra ny ansamling av fett, kan tillräckliga d-vitaminnivåer öka din produktion av serotonin (lyckohormonet). Detta kan spela en avgörande roll för att begränsa din aptit och sänka ditt kaloriintag. Dessutom har högre nivåer av vitamin D också kopplats till ökat testosteron, vilket ökar fettförbränningen och hindrar bildandet av nya fettceller.

2.      Det håller dina muskler och ben i form

Det stämmer, D-vitamin stöttar också både muskler och ben. I synnerhet hjälper det tillförseln av mineraler, särskilt kalcium och fosfor. På det sättet hjälper det att hålla dina ben starka och dina muskler får tillräckligt med näring, vilket är särskilt viktigt om man vill gå ned i vikt.

När allt kommer omkring kanske du vill gå ner i vikt, men med all säkerhet inte på bekostnad av dina ben och muskler! Som en bonus kan det till och med hjälpa till med muskel- och benvärk, vilket är mycket välkommet när det gäller träning och i princip all annan typ av fysisk aktivitet.

3.     Det boostar ditt immunsystem...

Och med det, ditt generella välbefinnande. Det är ingen hemlighet att det är avgörande för hälsan och för att hålla din kropp i balans. Om ditt immunförsvar äventyras är chansen att allt annat också äventyras. 

Du kan inte förvänta dig att din kropp ska uthärda fysisk aktivitet och minskat matintag, än mindre översätta dina ansträngningar till en lyckad viktnedgång när den redan kämpar för att utföra sina grundläggande funktioner. Därför är det en förutsättning för att hålla ditt immunförsvar i form också!

Stärk ditt immunförsvar och öka dina viktnedgångsframsteg med Vitamin D3 4000 IU

Vår extremt starka dos med 4000 I.U. (100 μg) av vitamin D3 kommer i kapslar som är lätta att svälja och är utan konstgjord färgsättning.

 • Kraftfull och högt doserad formel 4000 IU (100 μ av vitamin D3)
 • Små kapslar, lätta att svälja
 • Inga konstgjorda färger
 • Räcker till 30 dagar

källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6780345/  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3702462/  https://www.intechopen.com/books/vitamin-d-deficiency/vitamin-d-and-obesity  https://www.hindawi.com/journals/ije/2014/841248/  http://ar.iiarjournals.org/content/29/9/3713.long  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1185/03007995.2014.900004  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026049519300058  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25688659/